Coughton Court is a Grade I listed National Trust property set within a Scheduled Ancient Monument and Conservation Area.  Bea Artas-ua.info Design Ltd was commissioned in 2008 as Project Manager, Quantity Surveyor and Artas-ua.info Architect for the flood alleviation proposals designed by hydrological consultants, Haycock Associates following the July 2007 flooding.  Bea Artas-ua.info Design Ltd was also appointed to carry out a tree survey and design and administer improvements to the main and overflow car parks.

The flood alleviation scheme comprised the construction of a swale some 25m wide and 1m deep within the historic parkland to the front of the Court including the design and installation of a new vehicular bridge, the refurbishment of the historic metal estate gates and fencing and the extension of a limestone boundary wall.  The subsoil arisings were spread on adjacent fields and ploughed into the existing sward prior to seeding to create a wildflower meadow.

Located in a historically sensitive landscape the project involved close liaison with the National Trust Archaeologist and County Archaeologist to achieve an acceptable design including a geophysical survey, trenching investigation and archaeological watching brief.

The car park improvements were successfully completed in 2009 and the flood alleviation proposals were completed in 2011.

Approximate Map Location


LEAVE A REPLY