Decluttering exercise will open up modern new public square

External render of St John's Square, Festival Place by Leonard Design

Modernisation work has begun on Basingstoke’s St John’s Square, as part of the regeneration of the town’s Festival Place shopping centre.

Plans by architects Leonard Design will remove clutter from the space and improve accessibility in order to create the feeling of an open town square.

Alternating white granite seating and planters create a series of curved lines leading customers towards the shopping centre entrance, with Buxus hedging breaking up the hard material palette. The use of two distinct paving areas with LED uplighters further emphasises the curve.

A series of stacked, inflated ETFE pillow canopies create a focal point for the space and provide some shelter.

‘The existing site was visually very cluttered, with very little guidance for customers approaching the main north entrance to Festival Place,’ said Leonard Design. ‘Through the removal of the central kiosk units and shopfront canopies, the public realm has increased in volume and impact.’

All designs have been developed and produced in house by Leonard Design. The hard landscaping is being provided by Hardscape and the planting by Urban Planters. Work is due to be completed by October 2017.

LEAVE A REPLY